In 2017 zijn er relatief minder woningen verkocht in Amsterdam dan tijdens de vorige hausse op de woningmarkt, in 2007. Volgens woningmarktanalisten van ING is dit onder meer te wijten aan de vergrijzing.

In Amsterdam zijn volgens de cijfers van het CBS de woningverkopen in zes kwartalen op een rij aan het dalen. In de hoofdstad staan simpelweg steeds minder woningen te koop. Dit is opmerkelijk, omdat het aantal koopwoningen in de hoofdstad juist elk jaar toeneemt.

Volgens de economen van ING zij er vier verklaringen voor het gedaalde woningaanbod in Amsterdam. ING wijst op het feit dat zo’n 60 procent van de bewoners verhuizen binnen de eigen gemeente of binnen de provincie.
De tweede verklaring is de vergrijzing van de populatie huiseigenaren. In vergelijking met tien jaar terug zijn er veel meer Amsterdamse huiseigenaren boven de zestig. Zestigplussers hebben minder de behoefte om te verhuizen dan jongeren en zetten dus hun huis minder vaak te koop.
De derde verklaring van de daling is dat huiseigenaren hun woning in Amsterdam aanhouden om die te verhuren. Het verhuren aan expats is heel lucratief in Amsterdam.
Als laatste verklaring noemt ING het dalende aanbod in corporatiewoningen. In 2017 hebben de woningcorporaties in Amsterdam minder dan duizend sociale huurwoningen verkocht. Dit is het laagste aantal in vijftien jaar tijd.

Bron: Volkskrant
19-02-2018

Rate this post