In Amsterdam worden in toenemende mate woningen verkocht om ze vervolgens te verhuren. Dit fenomeen is sterk gegroeid na jarenlange krimp. Het doorverhuren wordt tegenwoordig ook wel aangeduid met de term Buy-to-let. Tussen 2006 en 2016 is er een stijging waarneembaar van 75 procent.
In grote steden zoals Den Haag, Utrecht en studentensteden zoals Groningen, Eindhoven, Tilburg en Wageningen, was de toename van het verhuren van koopwoningen boven de 30 procent. De groei in de huursector tussen 2012 en 2017 was 23,4 procent, concludeert het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit van Leuven.
Naar aanleiding van het onderzoek, is er ook een aanbeveling gedaan door de onderzoekers. De onderzoekers stellen onder meer voor de inkomensgrens voor een sociale huurwoning te verhogen, vooral in regio’s waar het moeilijk is om met een inkomen van rond de 50.000 euro per jaar een koopwoning te vinden.
Dit onderzoek is door universiteiten uitgevoerd in opdracht van de SP, die naar aanleiding van de cijfers pleit voor een “woonplicht”. De SP pleit er voor dat de koper zelf (of een familielid) de woning gaat bewonen.
Bron: De Telegraaf
15- 03-2018