Makelaarsvereniging NVM meldt dat de huurprijzen van woningen in de vrije sector flink stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Arbeidsmigranten zorgen voor extra toeloop op het schaarse aanbod. 

In het derde kwartaal betalen nieuwe huurders 4,5 procent gemiddeld per vierkante meter meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor woonhuizen bedraagt de stijging 5,8 procent. Organisaties geven aan dat er geen sprake is van een landelijke stijging. In Amsterdam, Amstelveen en Haarlem liggen de huren zelfs lager. Het aantal transacties neemt ook af.  

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is de expat markt nu weer aangetrokken.  Expats zijn inmiddels weer druk op zoek naar onderkomen. Dit is terug te zien in de contact- en informatieaanvragen erg is toegenomen. Dat de huurprijzen het afgelopen kwartaal weer zijn gestegen is niet meer dan logisch, aldus de Groot. 

Nog blijft Amsterdam op nummer 1 duurste stad om een woning te huren. De huurprijzen in de hoofdstad zijn afgelopen kwartaal gestegen met 1,6 procent. Nieuwe huurders moesten er door de bank genomen 22,44 euro neer tellen per vierkante meter per maand. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht stegen de prijzen. 

Bron: De Telegraaf

14 oktober 2021

5/5 - (1 vote)