Een prominente Canadese vastgoedbelegger, European Residential Reit (Eres), heeft aangekondigd zijn gehele Nederlandse woningportefeuille van 6900 appartementen en rijtjeshuizen te koop aan te bieden. Volgens CEO Mark Kenney worden de Nederlandse overheidsmaatregelen voor huurprijsregulering als een van de belangrijkste redenen genoemd voor deze strategische zet.
Het Financieele Dagblad meldt dat Eres, een dochteronderneming van Canadian Apartment Properties Reit (Capreit), genoodzaakt is tot deze actie vanwege ongunstige rentecondities, de complexere verhuurmarkt door regelgeving in Nederland en fiscale maatregelen die het land minder aantrekkelijk hebben gemaakt voor beleggingen. Het FD rapporteerde eerder dat ongeveer een kwart van Eres’ vastgoed in Nederland zal vallen onder de nieuwe huurregels, waardoor de huren verlaagd moeten worden. Momenteel bestaat ongeveer een derde van de portefeuille al uit sociale huurwoningen.
Met de opbrengst van de verkoop wil Eres zich gaan richten op de Canadese nieuwbouw woningmarkt. Hoewel de CEO opmerkt dat Nederland niet uniek is met huurregulering, benadrukt hij dat deze maatregelen een “ongelukkige beslissing” zijn voor beleggers wereldwijd, aangezien zij steeds meer hinder ondervinden van vergelijkbare regelgevingen.
De verkoop van deze 6900 woningen belooft de grootste vastgoeddeal in Nederland van de afgelopen jaren te worden. Desondanks roept de huidige marktomstandigheden de vraag op of dit het meest gunstige moment is voor een dergelijke transactie. Sinds de stijging van de rente op de kapitaalmarkten zijn er nauwelijks grote aan- en verkopen van vastgoed geweest en is de waarde van veel vastgoed gedaald. Bovendien betalen beleggers bij aankoop een overdrachtsbelasting van 10,4%. De verkoopplannen van Eres bevestigen echter wel de voortdurende kritiek van verhuurders dat de voorgestelde huurreguleringsplannen van minister De Jonge averechts zullen werken.
Bron: Het Financieele Dagblad

Rate this post